Трима посредници избра Фондът на фондовете за реализацията на средствата на

...
Трима посредници избра Фондът на фондовете за реализацията на средствата на
Коментари Харесай

ПИБ ще управлява 15 млн. от Фонд на фондовете

Трима медиатори избра Фондът на фондовете за реализацията на средствата на финансов инструмент " Микрокредитиране със споделен риск ". Парите за този финансов инструмент са обезпечени от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структурни и капиталови фондове.

Фонд на фондовете подписа на 27 юни контракти с Първа капиталова банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит.  ПИБ ще ръководи обществен запас в размер на 15 млн. лева, като банката е поела ангажимент да обезпечи спомагателни 4 825 000 лева частен капитал. По този метод общата сума, която ще доближи до крайните получатели под формата на микрокредити, се чака да е в размер на 19,30 млн. лева

" Нашата цел ще бъде парите, които ПИБ ръководи, да доближат до оптимално огромен брой клиенти. Ако приемем, че междинния размер на заемите, които ние ще отпускаме с тези пари, ще е към 30 хиляди лв., средствата, които банката ще ангажира и ще ръководи по този план, ще са задоволителни за 650 заема. Това ще са заеми за дребни предприятия, които другояче не могат да получат общоприетоо банково финансиране. Практиката на ПИБ е посочила, че когато финансира един подобен бизнес резултата от това се разгръща върху още три други дребни компании и се основава една доста удобна предприемаческа екосистема ",обясни изпълнителният шеф на ПИБ Севдалина Василева.

На микрофинансиращата институция Микрофонд, ФнФ дава за ръководство 3 млн. лева, като се чака посредством спомагателния частен запас, общата сума ориентирана към крайните получатели да доближи 3,23 млн. лева

СиС Кредит, която също ще ръководи 2.5 млн. лева, като посредством частно съфинансиране ще обезпечи на кредитополучателите общо 2,84 млн. лева

По този метод общите средства, включващи обществения и частния запас, които се насочват към пазара са в размер на 25,4 млн. лева С тях се чака да бъде предоставено финансиране на 850 започващи и обществени предприятия.

Средствата, които Фонд на фондовете дава, са при нулева рента, а финансовите медиатори ползват пазарна рента върху частното съфинансиране. По този метод крайните получатели ще заплащат среднопретеглена рента, която е доста по-благоприятна от пазарната за сходни заеми.

Размерът на микрокредитите е от 5 000 лева до 48 895 лева, като заемите могат да са със период на погасяване до 10 години и до 2 години гратисен интервал за главницата по заема.

Целта на инструмента е възстановяване на достъпа до финансиране за основаване и развиване на започващи предприятия, в това число на лица от избрани уязвими групи (безработни над 6 месеца, младежи до 29 години включително и хора с увреждания) и на обществени предприятия.

Чрез финансовия инструмент " Микрокредитиране със споделен риск " ще се подкрепят действия, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал по отношение на развитие/разширяване на действия на предприятието или самонаетото лице; развиването и повишението на уменията на служащите и чиновниците, или на бизнесмена при положение на независима претовареност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР